PRAVDA O VELESTÚRE

November 5th, 2016 od oc Leave a reply »

pravda o velesture2PRAVDA O VELESTÚRE
Ján Ducár – Vydavateľstvo: Eko-konzult, 2016

Počet strán: 204 strán
Väzba: pevná väzba
Rozmer: 165×240 mm
Hmotnosť: 650 g
Jazyk: slovenský jazyk
Rok vydania: november 2016

Predajná cena: 12 eur

V prípade záujmu si knihu môžete objednať u autora na adrese: ducar.velestur@gmail.com

O knihe

Aj keď od nálezu záhadného nápisu na kopci Velestúr uplynulo už mnoho rokov, okrem pár desiatok historikov, archivárov a záujemcov o historické záhady a kuriozity, dlho málokto o ňom vedel. Napriek viacerým populárnym článkom v tlači i televíznej relácie povedomie o existencii tejto tajuplnej pamiatky nepreniklo do širšieho spoločenského vedomia. Dalo by sa povedať, že až úspešný román Velestúr (vyšiel v r. 2015) známeho slovenského spisovateľa J. Banáša spropagoval Velestúr medzi širokými vrstvami. Samozrejme pre spisovateľa bol tento kopec len priestorom pre umiestnenie časti umeleckého príbehu jeho románu a vhodnou zámienkou pre vyjadrenie jeho celoživotných hodnôt a názorov. Aký je ale pravdivý príbeh nápisu na Velestúre? Všetkým zvedavcom sa teraz ponúka vynikajúca príležitosť sa to dozvedieť.

Kniha PRAVDA O VELESTÚRE nezaujato podáva doposiaľ najpodrobnejšie a najucelenejšie informácie o problematike Velestúru. Aká je teda pravda o najzáhadnejšom nápise na Slovensku? – Pochopiteľne vám tu nemôžeme v pár riadkoch rozpovedať celý príbeh, na to si musíte prečítať samotnú knihu autora Jána Ducára, avšak aspoň zopár riadkov o čom sa v knihe dozviete.

Autor detailne oboznamuje čitateľov s históriou nálezu i stavom výskumu v súčasnosti. Postupne a objektívne uvádza všetky dosiaľ známe poznatky. Kde sa skrýva tajomný a slávny Velestúr. Kto, kedy a ako objavil neznáme epigrafy nad Kremnicou. Čo hovoria staré ľudové povesti. Zoznámite sa s objaviteľom nápisu, s jeho životom, ktorý bol naplnený obetavou a usilovnou prácou v prospech nášho národa a mesta Kremnica. Spolu s autorom sa zamyslíte nad tým – prečo je tento čestný muž dodnes očierňovaný? Kto to začal a prečo? Čo tým sledoval? Aké boli a dodnes sú problémy s lúštením nápisu? Kde sa stratil záhadný Hrobový kameň? Ako sa na tie dávne udalosti spomína účastník pamätných udalostí, známy slovenský spisovateľ Gustáv K. Zechenter –Laskomerský?

Dozviete sa, že nález bol urobený v časoch najväčšieho útlaku Slovákov zo strany Maďarov. Akú úlohu zohral v príbehu maďarón Matunák? Čo ho kto mu viedlo? Prečo a ako sa stratilo dielo starého historika Bolského? Čo všetko ešte nevieme o našej histórii? Ako s tým súvisí Laurín a mnísi a pustovníci žijúci v pralesoch? Sami sa presvedčíte, že príbeh nálezu nápisov na Velestúre je skutočne veľmi zvláštny. Prečo ho niektorí naši historici stále spochybňujú? Kto nám chce odoprieť našu dávnu históriu? Vyzerá to tak, ako by si oficiálni, školskí či akademickí historici želali, aby tento nápis radšej neexistoval. Prečo? Runové nápisy existujú v iných krajinách a nik sa tomu nečuduje. Ale, že by sa nejaký mohol objaviť aj u nás na Slovensku? – To predsa nie je možné! Prečo tu vládne takýto postoj?

Čo s tým ? Zdá sa ale, že aj keď sú na túto záhadu naši historici jednoducho krátki, vysvetlenie existuje. Napadlo by vám, že by nejako mohol súvisieť Velestúrsky nápis u nás a Kensingtonský runový kameň v USA? A keď, tak ako? K slovu sa dostáva kryptografia a ponúka neočakávané odpovede. Ako to teda je? Je tu predstavená úplne nová a objavná hypotéza, prekvapivo vysvetľujúca toto tajomstvo